Kwarktaart stoofperen
- 175 gram Maria biscuit
- 1 theelepel kaneel
- 75 gram boter
- 250 gram ‘sLandsBeste stoofperen
- 500 gram kwark
- 2 dl slagroom
- 80 en 100 gram suiker
- 4,5 blaadjes gelatine
- 2,5 dl rode wijn
- 15 gram suiker
- 1 steranijs
- 3 kardemompeulen, gekneusd
- 1/2 kaneelstokje
- 1,5 blaadje gelatine
Bereiding
De bodem en taart
Smelt de boter op laag vuur. Laat de boter niet bruin worden. Verkruimel de biscuits. Roer de koekkruimels en de kaneel door de gesmolten boter. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verdeel het koekmengsel hierover en druk goed aan. Laat minimaal een half uur in de koelkast opstijven.
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in wat koud water. Pureer de ‘sLandsBeste stoofperen. Verwarm een beetje van de puree in de magnetron. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in de warme stoofpeerpuree. Roer het warme deel door het koude deel en meng goed. Klop de slagroom stijf met 80 gram van de suiker. Meng de kwark met de stoofpeerpuree. Meng dan de slagroom erdoor.
Proef of het zoet genoeg is, voeg eventueel nog wat suiker toe. Verdeel de vulling over de bodem. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
De gelei
Breng de wijn met de suiker, steranijs, kardemom en kaneel aan de kook. Roer zodat de suiker oplost, laat iets inkoken. Zet het vuur uit en laat de wijn met de specerijen erin afkoelen. Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm 2 lepels van de wijn. Knijp de gelatine uit en los op in de warme wijn. Roer de gelatinewijn door de rest van de wijn. Laat iets lobbig worden en bestrijk daarna de bovenkant van de taart met de gelei.
Indien gewenst kunt u de taart met peren decoreren. Laat nog minimaal een uur opstijven in de koelkast.