Sinaasappelbavarois
(voor 4 personen)
Een bavarois moet heerlijk luchtig en romig smaken. Deze eigengemaakt bavarois krijgt luchtigheid en romigheid van slagroom en eitwit. In deze bavarois zitten geen hulpstoffen, zoals in kant-en-klare bavarois. Maak het daarom lekker zelf! Als je nu oefent, heb je het met de Kerst onder de knie.
6 blaadjes gelatine
300ml ‘sLandsBeste sinaasappelsap
2 eieren
5 eetlepels rietsuiker (of een ander zoetmiddel als honing of agavesiroop)
125 ml slagroom
Week 6 blaadjes gelatine in ruim koud water. Breng 300 ml ‘sLandsBeste sinaasappelsap baan de kook en laat het inkoken tot 200 ml. Meng 2 eidooiers met 5 eetlepels rietsuiker (of een ander zoetmiddel zoals honing of agavesiroop) en schenk er al roerend 2 eetlepels van het warme sinaasappelsap bij. Zet het vuur laag en schenk de eidooiermassa bij het warme sinaasappelsap. Blijf roeren tot er een wat dikke vla ontstaat. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door de warme sinaasappelvla. Laat het geheel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water). Klop 125 ml slagroom stijf. Klop in een andere schone kom 1 eiwit stijf. Schep het stijfgeklopte eiwit en de stijfgeklopte slagroom luchtig door de sinaasappelvla. Verdeel de bavarois over 4 glaasjes van 125 ml en laat de bavarois opstijven in de koelkast (ca 2 uur). Haal de bavarois een half uur voor serveren uit de koelkast en garneer de glaasjes met wat vers fruit en eventueel een toefje slagroom.
Tip
Zorg dat de kom voor het eiwit echt vetvrij is, afwassen met sop